De geschiedenis van droog reinigen (stomen)

Stomen is een andere naam voor ‘droog’ reinigen. In tegenstelling tot bij wassen, wordt bij stomen geen water gebruikt. Wie heeft eigenlijk ooit verzonnen om kleding zonder water te wassen?

Geschiedenis kleding stomen RomeinenVoor het antwoord moeten we ver terug in de tijd. Of ze de eerste waren, weten we niet zeker, maar feit is dat de oude Romeinen al een alternatief voor nat wassen hadden. Ze gebruikten een bepaald soort klei om hun tere kleding te reinigen en om hardnekkige vlekken te verwijderen die er met wassen niet uitgingen. Daarbij werd ook ammoniak (verkregen uit urine) ingezet. In de ruïnes van Pompeii zijn dergelijke reinigingsbedrijven, voorlopers van de stomerij, ontdekt.

Veel later, rond 1850, ontdekte Jean-Baptiste Jolly, de eigenaar van een textielververij in Frankrijk, dat het tafelkleed waarover zijn dienstmeisje per ongeluk lampolie (kerosine) gemorst had een heel stuk schoner geworden was. Stomen was dus een toevallige uitvinding, zoals zoveel andere uitvindingen. Jolly voegde dit als service toe aan zijn bedrijf en noemde het ‘nettoyage à sec’ (droge reiniging), om aan te geven dat het een wezenlijk ander principe was dan wassen op waterbasis (nat).

De eerste stomerijen gebruikten verschillende vloeistoffen, waaronder gasoline en kerosine. Je kunt je voorstellen dat het gevaarlijk was om met dergelijke brandbare materialen te werken. Regelmatig kwam het voor dat er een stomerij afbrandde in die tijd.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam een brandveiliger reinigingsmiddel op de markt: perchlorethyleen (PER). Dit middel bood belangrijke voordelen: het reinigde sneller én beter. Nog steeds gebruiken veel stomerijen dit middel, maar onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat PER vanwege de chloorverbinding schadelijk voor het milieu is. Gelukkig zijn er inmiddels prima alternatieven: reinigingsmiddelen die vlekken goed verwijderen en niet schadelijk zijn. Een belangrijke stap in de geschiedenis van de droge reiniging.

Goed om te weten: Stomerij.nl gebruikt als eerste grote speler in Nederland een middel dat grondig reinigt en niet giftig is. Ons middel is bovendien biologisch afbreekbaar. We zijn er trots op dat we vooroplopen in het milieuvriendelijker maken van stomen.

Voordelen Stomerij.nl

  • Goede kwaliteit en service
  • Altijd een depot in uw buurt
  • Vooruitstrevend milieubeleid
  • Track & trace op de website
  • Scherpe maandactie

Actie van de maand